به گزارش پایگاه 598، «عباس عراقچی» معاون امور حقوقی و بینالمللی وزارت امور خارجه در برنامه گفتوگوی ویژه خبری گفت: مقدمات اجرای برجام آغاز شده است. عراقچی افزود: از 9 موردی که مقام معظم رهبری در نامه شان اشاره کردند که در اجرای برجام دولت مکلف به مراعات آنهاست، محور اولش قبل از شروع اجرای برجام و 8 مورد دیگر به حین اجرای آن مربوط میشود.
به گزارش کیهان وی در ادامه گفت: شرط اول آن بود که وقتی به روز تصویب رسیدیم طبق برجام طرفهای آمریکایی و اروپایی باید تحریمهای اقتصادی و مالی مرتبط با هستهای را متوقف یا لغو کنند؛ در 26 مهر، روز تصویب، این اتفاق در اتحادیه اروپا و آمریکا صورت گرفت. معاون وزیر خارجه تصریح کرد: از نظر ما تحریمهای اتحادیه اروپا و آمریکا ظاهراً متوقف شده است؛ حقوقدانان ما در حال بررسی دقیق دستور اتحادیه اروپا و نامه اوباما و بیانیه کری هستند تا چیزی از قلم نیفتاده باشد.
درخصوص اظهارات آقای عراقچی باید گفت: رئیسجمهور آمریکا بیانیهای صادر کرده و این بیانیه در روزنامه رسمی آمریکا نیز به ثبت رسیده است ولیکن در این بیانیه نه فقط هیچ تضمینی مبنی بر «لغو» تحریمها دیده نمیشود. گفتنی است بعد از صدور بیانیه اوباما، روزنامه کیهان طی یادداشتی با عنوان « چراغ زرد چشمکزن نیست» به نارساییهای آن اشاره کرده بود.
1- در بیانیه اوباما به جای دستور اجرای برجام، آمده است «به وزارت خارجه اعلام میکنم که بعد از راستیآزمایی آژانس و تائید آن از سوی وزارت خارجه، برای کاهش - و نه لغو - برخی از تحریمها کسب آمادگی کنید!
2- به جای «لغو» از واژه کاهش - RELIEF- برای برخی از تحریمها استفاده شده است!
3- شرایط «کاهش تحریمها»! در بیانیه اوباما، از شرایط «کف برجام» نیز پائینتر است. در برجام لغو - یا به تعبیر اوباما، کاهش! - تحریمها، مشروط به تایید انجام تعهدات ایران از سوی آژانس ذکر شده است ولی رئیسجمهور آمریکا در بیانیه خود علاوه بر تایید آژانس، تایید وزارتخارجه آمریکا را هم اضافه کرده است.
4- در برجام تاکید شده بود که بند D3 از قانون موسوم به NDAA که مربوط به تحریم فروش نفت است، لغو خواهد شد ولی در بیانیهای که وزارت خارجه آمریکا در ادامه بیانیه اوباما صادر کرده است، این بخش حذف شده است!... یعنی یک گام زیر کف برجام و حتی نادیده گرفتن متن تصویب شده آن!
5- در متن برجام - صفحه 54 - تاکید شده بود که اجرای بند 104 از «قانون جامع تحریمهای ایران - CISADA - که مربوط به تحریم شخصیتهای حقوقی و حقیقی (برخی افراد و شرکتها نظیر شرکت نفت) است در جریان اجرای برجام متوقف خواهد شد. ولی در بیانیه وزارت خارجه آمریکا این بند نیز حذف شده است! یعنی در این مورد نیز دولت آمریکا از آنچه در برجام آمده است - یعنی کف برجام - هم پائینتر رفته است.
6- در بیانیه اوباما، آنجا که مربوط به تحریمهای کنگره است، نه فقط از لغو این تحریمها سخنی به میان نیامده است، بلکه صرفا به واژه اغماض و توقف - WAIVE - برخی از آن تحریمها برای مدت 120 یا 180 روز اشاره شده است.
و نمونههای دیگری از این دست که پرداختن به آنها فرصت دیگری میطلبد.
در حقیقت، این بیانیهها حتی از تعهدات آمریکا در متن برجام هم چند پله پائینتر است! و بدیهی است که نمیتوان از آن با عنوان تعهد کتبی و ثبت شده رئیسجمهور آمریکا یاد کرد!
عراقچی در ادامه گفت: نگرانی از بابت انتقال پول فروش نفت وجود ندارد و اگر مشکلی هم باشد به آمریکاییها منتقل میکنیم که اصلاح کنند. وی تاکید کرد: در اجرای برجام مقدمات کار ما هم شروع شده، البته تاکنون سانتریفیوژها جمعآوری نشده است.
معاون وزیر امور خارجه تصریح کرد: ما میتوانیم مقدمات تعهداتمان را در نطنز و فردو شروع کنیم. عراقچی خاطرنشان کرد: در اراک و موضوع ذخایر اورانیوم غنی شده طبق نظر مقام معظم رهبری، پس از آنکه موضوع پی ام دی در آژانس نهایی و بسته شد آن وقت کار روی این دو موضوع را هم شروع خواهیم کرد.
وی افزود: آژانس هم اکنون در حال تدوین گزارش نهایی خود است تا در اواخر نوامبر حدود یک ماه دیگر آن را به شورای حکام ارائه دهد. معاون وزیر امور خارجه در ادامه گفت: اگر مشکلی پیش نیاید دو ماه دیگر به روز اجرایی شدن میرسیم، روزی که تحریمها عملاً برداشته خواهند شد.
عراقچی اظهار داشت: سازمان انرژی اتمی مقدماتی را که مانعی بر سر آنها نیست شروع کرده تا وقتی به جمع آوری سانتریفیوژها در فردو و نطنز برسند.
جمع آوری 200 سانتریفیوژ در فردو
«جواد کریمیقدوسی» نماینده مردم مشهد در مجلس شورای اسلامی گفت: بالغ بر 200 سانتریفیوژ با زیرساختهای آن تا این لحظه در فردو جمعآوری شده است. کریمی قدوسی افزود: در نطنز وضعیت از فردو گستردهتر و وسیعتر است.
به گزارش تسنیم، وی در ادامه گفت: علت اصلی این اقدام پیشدستانه و توام با تعجیل سازمان انرژی اتمی فشار شخص آقای روحانی به سازمان انرژی اتمی است و اخبار موثق داریم که ایشان بیش از همه فشار میآورد.
واشنگتن: شریکان برجام مقدمات اجرا را آغاز کردهاند
«الیزابت ترودو» معاون سخنگوی وزارتخارجه آمریکا در جمع خبرنگاران در واکنش به اظهارات صالحی گفت: تمامی شریکان برجام، ساز و کارها و مقدمات لازم برای اجرای برجام مطابق تعهداتشان در روز تصویب را آغاز کردهاند.
به گزارش فارس، ترودو افزود: گامهای معینی که ایران باید بردارد با جزئیات در برجام آمده است. وی در ادامه گفت: ما مدیریت این فرایند و پیشبینی تقویم زمانی آن را به ایران واگذار میکنیم. تنها بعد از اتمام این گامها بعد از تأیید آژانس است که ایران از کاهش تحریمها به موجب برجام برخوردار خواهد شد.
کمالوندی: کارهای فنی در حال انجام است
«بهروز کمالوندی» سخنگوی سازمان انرژی اتمی در حاشیه نشست بررسی و تحلیل پیامدهای برجام و جایگاه ژئوپولتیک ایران در جمع خبرنگاران گفت: تعداد سانتریفیوژها کاهش پیدا نکرده است و اینکه یک عده ابراز نگرانی میکنند که تعداد سانتریفیوژها کاهش پیدا کرده نگران این موضوع نباشند.
کمالوندی افزود: تعداد سانتریفیوژها کاهش پیدا نکرده ولی کارهایی که در حال انجام آن هستیم کارهایی است که زمانی که میخواهیم تعداد سانتریفیوژها را کم کنیم و به نقطهای که تعهدات ماست برسیم این زمان کاهش پیدا کند و مجموعهای از کارهای فنی است که در حال انجام است.
وی در ادامه گفت: ما کار را شروع کردیم در حدی کارهایی که زمانبر است را انجام دادهایم و کارهایی هم هستند که برگشتپذیر هستند. سخنگوی سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: آنچه مقام معظم رهبری مدنظرشان بوده، نصبالعین ما است و خواهد بود و مو به مو موارد را اجرا میکنیم.
مقام آمریکایی: بلد نیستیم تحریمها را رفع کنیم!
پایگاه خبری «آرگوس مدیا» در گزارشی اعلام کرد: «?دانیل آن» مشاور ارشد رئیس دفتر اقتصادی وزارت خارجه آمریکا در نشست «اندیشکده مطالعات بینالمللی و راهبردی» در واشنگتن گفت: دولت آمریکا با نحوه اثرگذاری بر کشورها از طریق وضع تحریمهای نفتی آشنایی بیشتری دارد تا از طریق رفع آنها.
آن افزود: به همین خاطر برداشتن تحریمهای نفتی علیه ایران چالشی پیش روی واشنگتن است. وی در ادامه گفت: وزارت خارجه آمریکا و دفتر کنترل اموال خارجی وزارت خارجه آمریکا، در حال یادگیری در زمینه اثرات برداشتن این تحریمها هستند.
مشاور ارشد رئیس دفتر اقتصادی وزارتخارجه آمریکا تصریح کرد: رشد عرضه نفت آمریکا توانایی این کشور برای استفاده از ابزار تحریم علیه کشورهای اصلی تولیدکننده نفت را بالا برده است.
به گزارش فارس، «بنی گانتز» رئیس سابق ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی گفت: نمیگوییم توافق ایران خوب یا بد است اما آرامشی چندین ساله به ما داد که تحقق آن با حمله نظامی ممکن نبود.
افزودن44 نام به لیست تحریمها در پسابرجام
«آنه پترسون» معاون وزیر خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک نیز در سخنانی در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا گفت: مسئله هستهای فقط یکی از نگرانیهای جدی ما درباره اقدامات ایران است. فعالیتهای منطقهای ایران نیز برای ما نگرانکننده است.
پترسون افزود: ما از زمان اجرای برنامه جامع اقدام مشترک(برجام)، 44 نام دیگر (را در فهرست تحریمهای ایران) مشخص کرده ایم. وی در ادامه گفت: ما میتوانیم روند برداشته شدن تحریمهای ایران را هرزمان که لازم باشد متوقف کنیم. بیتردید، اگر ایران تعهداتش را نقض کند، این کار انجام خواهد شد.
جمع آوری 6000 هزار سانتریفیوژ در سایت نطنز
در همین حال کانال تلگرام رجانیوز در خبری اختصاصی اعلام کرد: در حالی که عراقچی در گفتگوی ویژه خبری برچیدن هر گونه سانتریفیوژ از تاسیسات نطنز را تکذیب کرده و اعلام کرد که تنها مقدمات آن انجام شده است، خبرنگار رجانیوز کسب خبر کرد که در روزهای گذشته 6000 هزار سانتریفیوژ از سایت هسته ای نطنز جمع آوری شده است. این در حالی است که ایران پیش از آغاز به جمع آوری سانتریفیوژها و از دست دادن عملی برگ های برنده خود، هیچ تضمین مکتوبی از امریکا و اروپا برای رفع تحریم ها نگرفته است.